x-SMTJS
 
HomeHome  GalleryGallery  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 PHD aka Perasaan Hasad Dengki

Go down 
AuthorMessage
lanalang

avatar

Female Number of posts : 93
Age : 36
Location : smallville
Registration date : 2008-10-14

PostSubject: PHD aka Perasaan Hasad Dengki   Mon Oct 20, 2008 1:06 pm

Tolong bantu saya untuk menyelesaikan masalah ni terutamanya pi ofis. Macam mana nak cita ar...gini.....saya bukanyala rajin sangat dan pengampu bos2 tapi kalau ada tugas dan job yang ada dateline,mestila kena beri komitmen sepenuhnya...ya tak?Keja saya ni kadang2 sampai lewat malam dan selalu outstation. Saya ni jenis selamber jer...masa keja kita keje masa enjoy kita enjoyla kan takla nak enjoy sepanjang masa plak. Bos2 plak sikit2 cari saya...kalau ada masalah menimpa cari saya dulu....saya ni bukanla bos tapi kalau ada problem try my best la nak solvekan (kalau pikiq2 balik biaq aku jer jadi bos Laughing )
Masalah dia plak......adala ofismate yang mendengkikan diri....menyebarkan fitnah.....saya ni kaki bodekla.....suka tunjuk rajinla.....suka tunjuk pandaila.....suka tunjuk bagusla....ish ish ish benda2 remeh ni malas nak layan benarnya tapi bila orang lain tanya itu ini dan setiap hari muka masam jer dengan kita sampai nak keja pun susah......kena ambik peduli gak kan??Saya ada cita masalah ni kat bos saya....then diorang jawab "Memang Noor bagus pun buat keja...sapa nak nafikan" tapikan susahla bila kita nak keja gini....bos memangla ok tapi dengan ofismate tak ok plak. Saya pun taktau apa masalah dia tapi yang pasti saya ni mcam idol dia la plak sebabnya dia tak suka saya tapi dia suka tiru gaya dan penampilan saya. Help me fren............ Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile
aidacomey

avatar

Female Number of posts : 29
Age : 35
Location : KL
Registration date : 2008-10-07

PostSubject: Re: PHD aka Perasaan Hasad Dengki   Mon Oct 20, 2008 4:58 pm

biase la tu..kt mana2 pn ade PHD tu..buat bodo jela..janji kite bt keja kite yg tip top bos suke kite bahagia..x yah nk kusutkn pala nk pk masalah dorg yg ade PHD tu..biar dorg je yg pk "nape aku xleh jd cam dia?"
Back to top Go down
View user profile
pau_kj
Moderator
Moderator
avatar

Male Number of posts : 272
Age : 35
Location : PaDanG JawA + kL + CheRas + Aloq SeTaq + depan KoMpuTeR
Registration date : 2008-10-07

PostSubject: Re: PHD aka Perasaan Hasad Dengki   Tue Oct 21, 2008 6:07 pm

kenakan ja yg cari masalah dengan ang tu...heehe

_________________

Padi - Sang Penghibur
Back to top Go down
View user profile http://www.kenarianz.com.my
Kombat



Number of posts : 20
Registration date : 2008-10-07

PostSubject: Re: PHD aka Perasaan Hasad Dengki   Tue Oct 21, 2008 10:57 pm

Just 2 cent from me. Pendapat dr anak kecil.

Ok la tu, lanalang seorang yg committed dengan tugas. dah org bagi keja kena buat ngan sungguh2 lah yer. bagus la camtu.
Kita bleh oberhol balik niat kita yg sebenaqnya. Kerana apa?
Setiap ari x kurang 5 kita dah berjanji dengan Allah. " Sesungguhnya, solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah kerana Allah Taala." Jadi berapa kalikah kita melanggar janji janji kita tu. Adakah kita, dalam setiap perbuatan kita mengigatkan akan Allah.
Jd lanalang pasang niat kerana Allah, nak cari rezeki yg diberkati oleh Allah. Bukan nak sakitkan hati sapa2, nak overtake sapa2.
Pastu, apa pun yg terjadi, cakap2 belakang ka, gosip2 melodi ka, terjah Nas Ahmad ka, broadband begerak ka... lanalang dah tak kisah sangat kerana kita dah pasang niat yg betul, mencari keredho kerana Allah.. Allah akan permudahkan.. InshaAllah...amat susah nak mencari keredhoan makhluk kerana ia sentiasa bersikap tidak puas.

Sifat dengki, irihati semmgnya adalah penyakit ati. bleh membawa kebaikan tetapi selalunya membawa keburukkan yg akan memakan kebaikan itu sendiri.
cuba bendung sifat2 tu dr merebak, buat baik ngan si pendengki tadi ka. ajak dia jadi kawan ka, wak masuk dia dalam list active5 kita ka, atau pun Plan 1+3. ( akak nak jadi akak saya tak..?) kalo bleh tanya dia pasai pa dia jd camtu. mungkin dia sebenaqnya dengki pasai lanalang cantik, bleh kongsi bg dia krim pemutih yg lanalang gunakan. Dia cuma nak tau rahsianya saja.
Dan amalkan selalu membaca Surah Al-Ikhlas, Al Falaq, An- Naas. Agar dijauhkan dr tipu daya makhluk halus dan kejahatan sesama manusia.

Cara terakhir pun oke gak.
habaq ja kat Clack Kent. Suruh dia p taboh budak tu. Superman kan kuat. Satu kampung lg kan ngan dia. Tak kan org kg tak leh tolong kot. Besa couple kan? Laughing
Back to top Go down
View user profile
lanalang

avatar

Female Number of posts : 93
Age : 36
Location : smallville
Registration date : 2008-10-14

PostSubject: Re: PHD aka Perasaan Hasad Dengki   Wed Oct 22, 2008 12:34 pm

ish...ish..ish...memang berusaha nak berbaik tapi apakan daya saya ni manusia yang tak sempurna dan penuh dengan kekurangan n tetap ada perasaan marah, sakit hati, hilang sabar, tensen dan lain-lain yang burukla. Arwah ibu saya pun selalu pesan kalau orang bagi tahi kat kita, kita balas bagi bunga huhhuhuhu saya tak sebaik tu Sad .
Insyallah saya akan amalkan apa yang kombat pesan tu. Clark kent pun bz dok tolong orang kawal bencana sana sini sampai takdan nak dating dengan marka. Macam mana ha saya nak jadi seiklhlas macam yang kombat cakap tu???
Back to top Go down
View user profile
fara
Moderator
Moderator
avatar

Female Number of posts : 45
Age : 35
Registration date : 2008-10-07

PostSubject: Re: PHD aka Perasaan Hasad Dengki   Wed Oct 22, 2008 3:07 pm

lanalang wrote:
Macam mana ha saya nak jadi seiklhlas macam yang kombat cakap tu???

jadi la marka kombat, mana tahu sejuk hati tu Exclamation
Back to top Go down
View user profile http://www.k-rex.org/
lanalang

avatar

Female Number of posts : 93
Age : 36
Location : smallville
Registration date : 2008-10-14

PostSubject: Re: PHD aka Perasaan Hasad Dengki   Thu Oct 23, 2008 10:04 am

tak bolehla jadi marka dia sebab nama dia bukan clark kent lagipun lanalang kan dah ada clark kent Cool
Back to top Go down
View user profile
fiza8373

avatar

Female Number of posts : 111
Age : 35
Location : The Bagan
Registration date : 2008-10-06

PostSubject: Re: PHD aka Perasaan Hasad Dengki   Thu Oct 23, 2008 11:36 am

urm... lamanya tak membaca kt sni aih...

Untuk kes kak noor ni...

kalau bab PHD di tempat keja, kebanyakan org pasti mengalaminya. tak byk mesti ada sedikit. standardla, klu org tak senang klu tengok org lebih senang dr dia... nak pulak bos lebihkan kita dlm apa2... urm, jangan buat bodoh, buat pandai... hehehee

orang mcm gitu, kadang2 klu tak dilayan makin menjadi akak kena layan jgk sebenarnya. hehee... tak sure la klu akak try wat kak dia jadi ke tak, dulu fiza penah la test, so far cam oke. Akak keja mcm biasa, try be friendly with each others, mean ngan semua opismate akak termasuk dia, libatkan dia sekali dgn apa2 aktiviti pon. Misalnya time makan, ajakla dia sekali, takpon tanyala..dah makan ke? it's mean mcm kita ni caring la, tp bukan ngan dia ja... mean ngan semua org...

bila dia rasa kita ni mcm ni... dia tau dlm keja pon dia tak bley nk dengki2 ngan kita, sebab mmg apa pon yg kita buat, kita buat ngan ikhlas... Lagipon tak salah klu kita mengalah and cuba amik ati org lain kan... urm... so far, hal2 begini, bila kita dh berusaha... xjalan jugak, terserah pada tuan punya diri jg...

Klu still dengki jgk, nampaknya mmg dia sendiri memilih jalan begitu. So, bila akak dh berbaik ngan semua org kt opis, dan dia masih memilih nk PHD, redha jerla... Akak happy tp dia la, nasib diala... Lama2 insafla tu...

Kesian kt akak, apapon manyak2 la besabaq, kita xleh nk harap org lain fikir mcm kita jgk... Just doakan dia jerla... Be cool n be good ya Smile ::cheeseee::
Back to top Go down
View user profile http://fieza.wordpress.com
lanalang

avatar

Female Number of posts : 93
Age : 36
Location : smallville
Registration date : 2008-10-14

PostSubject: Re: PHD aka Perasaan Hasad Dengki   Thu Oct 23, 2008 5:00 pm

terima kasih bebanyak Smile segala teori ni insyallah akan dipraktikalkan.
Back to top Go down
View user profile
x-zorro



Male Number of posts : 103
Age : 35
Registration date : 2008-10-07

PostSubject: Re: PHD aka Perasaan Hasad Dengki   Tue Nov 04, 2008 9:21 am

result?
bounce
Back to top Go down
View user profile
lanalang

avatar

Female Number of posts : 93
Age : 36
Location : smallville
Registration date : 2008-10-14

PostSubject: Re: PHD aka Perasaan Hasad Dengki   Tue Nov 04, 2008 10:28 am

Tahun depan buat surat permohonan pertukaran ke jabatan lain mengikut suami...close chapter ni then open the new chapter. So kesimpulan org2 gini jangan tak layan tapi layan dia ikut rentak dia dengan cara baik dan dalam masa yang sama kalau DIA nak dengki sangat.....PI MAMPUIH KAT HANG LA...JANJI AKU BAHAGIA....!!!!
Back to top Go down
View user profile
x-zorro



Male Number of posts : 103
Age : 35
Registration date : 2008-10-07

PostSubject: Re: PHD aka Perasaan Hasad Dengki   Thu Dec 11, 2008 6:18 am

hmm..
settel..
tp kemungkinan d tempat baru pun ada PHD ni..
semoga berjaya..
Sleep
Back to top Go down
View user profile
x-zorro



Male Number of posts : 103
Age : 35
Registration date : 2008-10-07

PostSubject: Re: PHD aka Perasaan Hasad Dengki   Thu Dec 11, 2008 6:18 am

fara wrote:
lanalang wrote:
Macam mana ha saya nak jadi seiklhlas macam yang kombat cakap tu???

jadi la marka kombat, mana tahu sejuk hati tu Exclamation

Sleep
Back to top Go down
View user profile
ziadesa



Number of posts : 1
Age : 33
Registration date : 2010-09-30

PostSubject: Re: PHD aka Perasaan Hasad Dengki   Thu Sep 30, 2010 9:11 pm

Saya tau Phd nie Perasaan hasad dengki.......

Mungkin mende nie agak keluar tajuk tp...... Memula datang buat phd kat negara orang, semua smooth dan ok.....

Tiba2 supervisor kata, awak tak cukup matang dalam pemikiran..... Dah berpuluh-pulah draft dihantar kepada prof, tapi takdak progress. Pemikiran aku masih lagi pra matang. So, sebagai jalan penyelesaian, supervisor suruh ambik coursework. Aduuuuh coursework pulak susah. System pembelajaran Belanda mmg pantas dan terperinci. Dah ambil coursework tu di Malaysia tp di malaysia, mende tu complete 1 semester, tp di belanda hanya setengah semester.
Rasa diri nie mcm bodoh sangat... otak lembap... Nie lah ujian Phd, jalan yang banyak rintangan. Rintangan besaq giler... Sekarang, thesis tergendala, coursework punya pasal.. tp paper dok jalan laaa tp tuu pon slow. Tak tau laaa mcm mana. HAri2 bangun tido dengan rasa gelisah.

Nasihat kepada siapa2 nak buat Phd, kalau boleh buat research masters dulu, elak buat coursework... Tp research masters kekadang ambik sampai 5 tahun. Sekarang nie nak kene downgrade kan diri join budak degree n masters. Alhamdulillah research process membantu mcm mana nak buat Phd proposal.

Buat masa sekarang... aku terima jaaa dugaan yang mendatang..... tengok luar daun makin bertukar jadi kuning... tengok bunga- bungaan....

Masa depan tak menentu........ Mintak2 Allah bagi pertolongan
Back to top Go down
View user profile
Kombat



Number of posts : 20
Registration date : 2008-10-07

PostSubject: Re: PHD aka Perasaan Hasad Dengki   Tue Oct 05, 2010 8:42 pm

yah.. semoga dipermudahkan Allah.. Ameen.. Smile
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: PHD aka Perasaan Hasad Dengki   

Back to top Go down
 
PHD aka Perasaan Hasad Dengki
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum x-SMTJS :: Jom Chit-Chat :: Luahan Perasaan-
Jump to: