x-SMTJS
 
HomeHome  GalleryGallery  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 AWAS: Taktik Penipuan Terbaru Melalui e-mail Anda

Go down 
AuthorMessage
lanalang

avatar

Female Number of posts : 93
Age : 35
Location : smallville
Registration date : 2008-10-14

PostSubject: AWAS: Taktik Penipuan Terbaru Melalui e-mail Anda   Thu Jan 22, 2009 11:38 am

Awas sekiranya tuan/puan menerima e-mail dari orang yang tuan/puan kenali atau sahabat handai yang meminta bantuan kewangan kerana terkandas di luar negara dan sangat memerlukan wang untuk biaya hotel dan tambang balik ke Malaysia. Berkemungkinan besar ia adalah satu penipuan.

Untuk makluman, PPDNHEP Selangor telah menyiasat satu aduan berhubung dengan e-mail yang dihantar oleh
kononnya seorang rakyat Malaysia yang telah terkandas (stranded) di London semasa berurusan di sana kerana dompet berisi wang, kad kredit dan barangan berharga lain telah kecurian di London. Setelah siasatan dibuat didapati perkara tersebut tidak berlaku dan orang berkenaan (En Ismail bin Abdul Aziz) tidak pernah ke London pada masa kejadian.

Sisatan lanjut dengan beliau mendapati e-mailnya telah dipecah (hacked) oleh hacker yang berniat jahat. Penjenayah tersebut menggunakan e-mail address beliau dan menghantar e-mail kepada orang-orang yang tersenarai dalam mailing list beliau, dengan harapan mereka mempercayainya dan menghantarkan wang tersebut kepadanya di London. Jika wang itu dihantar, ia akan menjadi milik penjenayah tersebut.

Oleh itu berhati-hatilah. sila rujuk e-mail berkenaan untuk makluman tuan.


From: ismail b.abdul aziz abdul aziz [mailto:ismaildhrra@yahoo.com]
To: ismaildhrra@yahoo.com
Sent: Fri, 16 Jan 2009 21:02:28 +0800
Subject: Please help me

Hello,
I am in a hurry writing you this message.Yesterday, unannounced,I came to visit a new researchers'complex in London,Imperial College England.Well we actually got robbed in the Hotel I booked in and they made away with my Wallet (which included my cash, diaries and credit cards). My cellphones were not brought along since I did not get to roam them before coming over.I had been so restless since last night cos i have been without any money and i'm even oweing the hotel here as well moreover the Hotel's telephone lines here got dissconnected by the robbers and they are trying to get them fixed back,so i have access to only emails at the library.Please i want you to help me with money so please can you send me £1,500 Pounds so when i return back i would refund it back to you immediately.You can have it sent through Western Union Money Transfer so will get it immediately its sent but let me know if you can help me then i will make findings.I am so confused right now and dont know what to do.The Consulate only cleared me of my travelling documents and ticketing since I came in as a tourist and not on official purpose.please let me hear from you so i can give you my full name and the address where you can send the money to today please.Its really urgent for me as i dont know what to do right now than to leave here soonest you send it to me and i shall have your money reimbursed immediately on my return..Thanks alot for your kindness,

I look forward to hearing from you soon,

Sincerly yours,
Ismail Abd.Aziz
Secretary General/Excutive Director
DHRRA Network Malaysia.
e-mail:ismaildhrra@yahoo.com
off :24,Jalan SS1/22A,47300 Petaling Jaya,
Selangor,Malaysia.
Back to top Go down
View user profile
pau_kj
Moderator
Moderator
avatar

Male Number of posts : 272
Age : 34
Location : PaDanG JawA + kL + CheRas + Aloq SeTaq + depan KoMpuTeR
Registration date : 2008-10-07

PostSubject: Re: AWAS: Taktik Penipuan Terbaru Melalui e-mail Anda   Tue Feb 03, 2009 10:00 am

banyak sgt penipu guna email sekarang ni...aku smpai tahap malaih nak tgk...tapi kalu epin hantaq email aku tgk la huhuhu...

_________________

Padi - Sang Penghibur
Back to top Go down
View user profile http://www.kenarianz.com.my
lanalang

avatar

Female Number of posts : 93
Age : 35
Location : smallville
Registration date : 2008-10-14

PostSubject: Re: AWAS: Taktik Penipuan Terbaru Melalui e-mail Anda   Tue Feb 03, 2009 10:36 am

Betul tu... kalau dikalangan antara kita ni yang tau pikiq benda ni penipu memang kita tak layan punya tapi masalahnya ramai di luar sana masih terpedaya muslihat macam gini. Orang2 gini aku anggap macam lurus bendul la orang kata apa bulat2 percaya dan tanpa pikiq panjang atau tanya pendapat orang lain melulu je bertindak. Macam mana nak tolong bangsa kita ni dari mudah tertipu ha?
Back to top Go down
View user profile
Kombat



Number of posts : 20
Registration date : 2008-10-07

PostSubject: Re: AWAS: Taktik Penipuan Terbaru Melalui e-mail Anda   Tue Feb 03, 2009 10:18 pm

semua nya kan pasai duit.
tak kisah la kena tipu pun kan.. hehehe

p/s en. pau.
aku ada email yg kata aku menang berjuta juta. dan jugak email yg kata depa nak transfer duit depa masuk kat account aku, tu pun juta2 gak. sehari 3-4 email gak la aku dapat.
tp aku tak tau cam mana nak claim duit tu. kalo daku dapat claim duit itu.. aku mesti jutawan.
hg tolong aku claim kan.. nanti kita share 50/50.
Back to top Go down
View user profile
lanalang

avatar

Female Number of posts : 93
Age : 35
Location : smallville
Registration date : 2008-10-14

PostSubject: Re: AWAS: Taktik Penipuan Terbaru Melalui e-mail Anda   Wed Feb 04, 2009 8:16 am

Bagusla tu bagila no akaun bank, kalau tak cukup bagi no kad kredit sama kot2 leh tranfer skali Smile
Back to top Go down
View user profile
Kombat



Number of posts : 20
Registration date : 2008-10-07

PostSubject: Re: AWAS: Taktik Penipuan Terbaru Melalui e-mail Anda   Thu Feb 05, 2009 12:11 am

owh.. cam tu ka cara2nya.. Cool
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: AWAS: Taktik Penipuan Terbaru Melalui e-mail Anda   

Back to top Go down
 
AWAS: Taktik Penipuan Terbaru Melalui e-mail Anda
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» RECEIVING A CD THROUGH THE MAIL DREAM
» Checking For Mail
» Mail Call!
» Two Pieces Of Mail And Three Blocks Of Cheese
» Excited about loads of mail

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum x-SMTJS :: Jom Chit-Chat :: Isu Semasa-
Jump to: